Triger Seti Nedir?

Donanım bir araç için en önemli etmenlerdendir. Araç içerisinde birçok farklı görevi sağlamak için birbiri ile bağlantılı ve hayati önem taşıyan parçalar bulunur. Bu parçalar araçların doğru bir şekilde çalışmasını ve güvenli bir sürüş sağlanmasını sağlar. Triger seti de bu donanımlardan biridir. Triger seti diğer bir adı ile zamanlama kayışı olarak da bilinmektedir. Her parçanın önemi gibi triger seti de önemli bir bağlantı işlemi sağlar.  Motor içerisinde dönen krank mili ile eksantrik mili arasındaki bağlantı işlemi triger ile sağlanmaktadır. 

Krank milinin dönmesi ile birlikte triger görevine başlar ve kam miline hareket aktarılır. Zamanlama kayışı denilmesi de bu noktada anlamını karşılamaktadır. Eksantrik mili subapların açılma ya da kapanmalarını sağlamak adına emme, ateşleme ve egzoz döngüsü sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmektedir. Bu durumda motordan güç alınarak bir hareket işlemi kazandırılır ve devamı sağlanır. Triger seti nedir denildiğinde genel olarak bir ara bağlantı noktası ve iletim sistemi olarak da belirtilebilmektedir. Bu duruma genel olarak baktığında triger kayışının kopması halinde araç için büyük hasarlar meydana gelebilmektedir. 



Triger Seti Kopması

Triger seti için belirli bir değişim işlemi söz konusudur. Genellikle triger seti ne zaman değiştirilir sorusuna net bir cevap verilmesi, kullanıcılar için de oldukça büyük önem taşımaktadır. Ancak değişim için kopması beklenmemelidir. Triger seti kopması halinde araç içerisinde yaşanacak bazı olaylar söz konusudur. Zamanlama sistemi için ana parça olarak görev alan triger setinin kopması subapların zamanlamasının bozulması anlamına gelir. Subaplar bu kopma nedeniyle kapalı olması gereken zamanda açık, açık olması gereken zamanda ise kapalı konumda kalabilirler ve bu durumda pistonların birbirine çarpması da kaçınılmazdır. Birbirine çarpan pistonlar da aşınma ve darbe ile zarar görür. Subap ve pistonlardan farklı olarak diğer mekanik parçalar da fiziksel zorlama işlemine maruz kalır ve arızalanmalar ortaya çıkar. Tüm bu olayların sonucunda ise araçtan büyük bir gürültü gelerek, motorun çalışması durur.

Triger seti nedir denildiğinde oldukça önemli bir sistem olduğunu belirtmiştik. Motor ile doğrudan bağlantılı olmaması halinde dahi direkt olarak motoru etkilemektedir. Aracınız triger seti kopması durumunda ilk olarak sorun yokmuş gibi çalışabilir ancak ilerleyen anlarda aracınız için daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. Motor durması halinde aracınızı zorlamadan bir oto servis hizmeti almanız en doğrusu olacaktır. Otolye bünyesinde yer alan oto servislerimizden istediğiniz hizmet dâhilinde yararlanabilir ve detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Aracınız için gerekli olan tüm işlemler ve hizmetler, profesyonel oto servislerimiz tarafından sizlere sunulmaktadır. Genel olarak adresinize yakın olan oto servis imkânını kullanabileceğiniz gibi farklı oto servislerimizi de tercih edebilirsiniz. Megane 2 triger seti arızası ya da Clio 4 triger seti arızası fark etmeksizin her araç için ayrı bir hizmet ve çalışma prensibi bulunmaktadır. Aynı zamanda oto servislerimizi arayarak, ücretsiz hizmet bedeli bilgisi alabilirsiniz. 

 

Triger Seti Ne Zaman Değiştirilir?

Triger seti için belirli bir zaman aralığı söz konusudur. Bu konuda sorulabilecek olan Triger seti ne zaman değiştirilir? ya da Triger seti kaç binde değiştirilir? gibi soruların önemi büyüktür. Araç marka ve modeline göre kilometre bilgisine göre periyodik olarak değişim yapılması gerekmektedir. Triger kayışı yapılmış olan ve gerginin araç kataloğu içerisinde belirlenen kilometre çalışmasından sonra değişimi yapılması gerekmektedir. Bu işlem aracın belirli periyodik bakımlarında kontrollere göre yapılması gerekmektedir. Bu durumda herhangi bir kopma işlemine de maruz kalmadan aracın değişimleri ve sağlığı korunacaktır. Triger seti ne zaman değiştirilir sorusunda ilk olarak bakım zamanları söylenmektedir.  

Triger seti kaç binde değişir sorusuna gelindiğinde ise, her araç üreticisi tarafından farklı bir kilometre değeri belirlenmiştir. Genel olarak 64000 kilometre de bir ya da 96000 km de bir değişimi yapılmaktadır. Bu değerlere dikkat ederek aracınızdaki değişim işlemlerini gerçekleştirmenizi tavsiye etmekteyiz. Araçlarda her parçanın olduğu gibi triger setinin de bir ömrü bulunmaktadır. Periyodik sistemde ya da kilometre değerinde değişimlerinizi mutlaka yapmalısınız. Normal şartlar altında bir triger seti için raf ömrünün 3 yıl olduğu bilgisi yer almaktadır. Yeni alınan bir araç 3 yıl bekletildikten sonra satışı yapıldıysa triger kayışı kontrol edilmelidir. Aynı şekilde ikinci el bir araç alımında da triger seti kontrol edilerek herhangi bir sorun olup olmadığına bakılmalı ve gerekirse değişim işlemi yapılmalıdır. 



Triger Seti Değişimi 

Motor için oldukça önemli bir parça olan triger seti değişimi işleminde de oldukça hassas bir işlem yapılması gerekmektedir. Pistonların emme ve egzoz subaplarının senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde çalışmasını sürdürebilmesi için sağlam olması gerekmektedir. Bu nedenle periyodik bakımlarda bir profesyonel tarafından değişimi yapılması gerekmektedir. Triger seti değişimi için belirli adımlar da söz konusudur. Bu adımlar;

  • İlk olarak aracın uygun parçalarının sökülmesini sağlamak için araç lifte kaldırılır. 
  • Triger setine rahat ulaşım sağlanması adına sağ ön tekerlek yerinden sökülür. 
  • Plastik alt koruma parçaları araçtan sökülmesiyle birlikte çamurluk davlumbazları da sökülür. 
  • Triger seti etrafında yer alan parçaların hepsi sökülür ve motor kulakçıklarına bu sayede ulaşım sağlanır. 
  • Motor kulakçıkları ve triger setinin korunması için plastik parça sökülür. Triger kayışı bu hazne içerisinden çıkartılır. 
  • Devir daim su pompası yerinden sökülür. 
  • Montaj alanının temizlenmesi işlemi dikkatli bir şekilde yapılır ve devir daim su deposu tekrar yerine takılır. 
  • Yeni triger seti takılması yapılmadan önce akşamlarda herhangi bir arızalanma ya da bir problem olup olmadığına bakılır. 
  • Kontrollerin tamamı yapıldıktan sonra triger kayışı ve gergi rulmanı araç içerisine monte edilir. 
  • Triger kayışının gerginlik ayarı titizlik ile yapılır. 
  • Son olarak araçtan sökülen her parça doğru ve profesyonel adımlar izlenerek tekrar yerlerine takılır. 

Triger seti değişim işlemi için birçok farklı durum söz konusudur. Ancak periyodik bakım ya da kilometresi normal olduğunda dahi araçtan gelen bir ses triger setinin bozulduğunu ifade edebilir. Triger kayışı üzerinde çatlaklar meydana gelmesi ve aracın performans kaybı yaşaması da bu noktada önemli bir etmendir. Triger seti değişim ücreti araçların marka model durumuna göre ve oto servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Ancak aracınız oldukça büyük bir hasar aldıysa bu durumda triger değişimi ücreti için büyük meblağlar söz konusu olacaktır. Otolye’de bulunan alanında uzman servislerden  triger değişim fiyatı alabilirsiniz.

 

Triger Seti Fiyatlar

Triger seti fiyatları sektör içerisinde çeşitlilik göstermektedir. Aracınızın durumuna ve marka model bilgisine göre birçok farklı triger kayışı bulabilirsiniz. Bu durumda araştırmalarınızı tamamen marka model uyumlu yapmalısınız. Otolye bünyesinde yer alan tüm yedek parçalar da marka model uyumluluğu esası ile sizlere sağlanmaktadır. Golf 4 triger seti ile Clio 4 triger seti yapı nedeniyle birbiri ile uyum sağlamayabilir. Bu durum göz önüne alınması gerekmektedir. Triger seti fiyatları için genel olarak bakıldığında 200 – 1.500 TL arasında olduğu gözlemlenmektedir. 

 

Triger Seti Markaları

Her üründe olduğu gibi triger seti içerisinde de marka bilinirliği söz konusudur. Alanında en iyi olan ve araçların modeli ve markasına göre uyumluluk sağlayan bu triger seti markaları, sektör içerisinde adından söz ettirmektedir. Bu markalara genel olarak bakıldığında ise karşımıza iki marka çıkacaktır. Bu markalar uzun zamandır sektörde olan ve kendini kanıtlamış markalardır. SKF, İNA, GATES Triger markası ve Dayco Triger seti araçlarınız için üstün performansı sağlayacaktır.