Fren diski ne işe yarar?

Rotor olarak da bilinen fren diski, fren balataları için kinetik enerjiyi ısıya dönüştüren ve aracı yavaşlatan bir temas yüzeyi sağlamaya yarıyor. Disk fren sisteminde aksa bağlanan ve genellikle tekerleği göbeğe sabitleyen pabuçların üzerinde yer alan parçanın her iki yüzeyi de düz bir plaka şekline sahip. Frenlemede oldukça önemli bir rol üstlenen fren diski, balatalar tarafından sıkıştırıldığı ölçüde aracın yavaşlamasını sağlıyor. Aynı zamanda balatalar tarafından iki taraftan sıkıştırıldıktan sonra sürtünmeden dolayı ortaya çıkan ısıyı dağıtma görevine de sahip.

Disk ve Balata Ayrı Parçalar mıdır?

Disk ve balata takımı iki ayrı parçadan oluşuyor. Fren diski motordan tekerleklere gelen gücü frene basıldığında dengeli şekilde emen bir metal bir parçayı ifade ediyor. Rotor olarak da adlandırılıyor. Bu parça hareket halindeyken tekerlekle birlikte dönüyor. Fren balatası ise bu disk üzerinde baskı yaparak hareketi önce yavaşlatıp sonra tamamen durduruyor.

Disk ve Balata Takımı Fiyatları

Farklı marka ve modeller için değişik firmalar tarafından üretilen disk ve balata takımları bulunuyor. Bu nedenle bir fiyat aralığı vermenin yanıltıcı olacağını düşünüyoruz. Tüm araç modelleri için güncel fiyatlara sitemizden ulaşabilirsiniz.